Jeg har lige været på bogudsalg hos byens bedste og eneste regulære boghandler, VARMING, der sælger bøger og ikke alt muligt andet! VARMING har ’alt’ og kan skaffe alt, hvad bøger angår. Og så kan man altid blive inspireret og inspirere og udveksle læseerfaringer. Jeg holder meget at af at komme der, og selvom butikken egentlig ikke er særlig stor, så kunne jeg tilbringe timer med at gå fra reol til reol.
Det er sådan en god følelse at lægge en stak bøger i reolen på den hylde, der hedder ’Nye bøger til læsning’. Lige nu ligger der en pæn stak – også fordi jeg ikke er kommet igennem julens dejlige boggaver. Jeg går sådan lidt forsigtigt om den magiske hylde og tager en form for mentalt tilløb til at gå i gang med endnu en bog. Ikke fordi jeg ikke har lyst eller har svært ved at tage mig sammen til at komme i gang med at læse, men fordi jeg går med forventningens glæde, som jeg også trækker lidt ud. Og fordi jeg ved, at når jeg først er kommet i gang – og bogen vel at mærke er god – ja så har jeg svært ved at slippe den igen!
Sådan havde jeg det med ’Min kamp’ af Karl Ove Knausgård. Et 6 binds værk på cirka 4000 sider. Sensommeren 2016 startede jeg på det, jeg kaldte mit Knausgård læseprojekt. Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville læse alle 6 bind, som jeg selvfølgelig havde smugkigget i og fundet interessante. Det blev en meget spændende periode, som vist sluttede omkring nytår 16/17 – på ingen måde en kamp bortset fra 400 sider om Hitler i bind 6 – en disponering jeg ikke helt forstod. Og så er min interesse for Hitler ikke særligt stor. Det var en periode, hvor jeg glædede mig til om aftenen at kunne kaste mig over ’mit projekt’ og blive opslugt. Jeg skal og vil ikke anmelde bøgerne, men kan varmt anbefale dem. Knausgård skriver nærværende, udfordrende og underligt enkelt og tager læseren med på rejse i hverdagen, sit liv, litteraturen – og så selvfølgelig kampen med at blive forfatter, at være familiefar, at få lov til at skrive – kampen med barndom, ungdom og en streng far og meget mere. Ja man kan vel sige kampen med livet med alt, hvad det indebærer af trivialiteter og eksistentielle overvejelser.
En anden bog, som jeg holder meget af, er ’Nattog til Lissabon’ af Pascal Mercier. Bogen er en fantastisk opdagelsesrejse – både igennem Europa og gennem vores tanker og følelser. En livsrejse. Den er, hvad jeg nok vil kalde en stille bog – en bog, som er svær at lægge fra sig, og det er svært at forklare hvorfor! Det samme gælder ’Perlmanns fortielser’ af samme forfatter. En underfundig bog, som jeg glæder mig til at genlæse engang.
Jeg har lige læst ’Den svævende tankbestyrer ’af Bent Vinn Nielsen. Han skriver på sin helt egen underfundige, nordjyske, stille facon. Der er ikke så meget rabalder og larm, men en skarphed og lune, som giver stof til eftertanke. Han har også skrevet ’Opkøb af dødsboer’, ’En skidt knægt’ og mange flere.
Lige nu er jeg i gang med ’Den, der lever stille’ af Leonora Christine Skov, som er noget af det absolut bedre, jeg længe har læst. En bidende beskrivelse af en opvækst med en mor, der aldrig kunne gøres tilfreds og en styrende og regelret far…
Det er søndag, så sofaen og bogen trækker.
Mit lille bogtiteludsalg sluttes af med bøger, som jeg blot vil nævne i flæng – som yderst læseværdige!
’Lykke-Per og ’Det forjættede land’ af Henrik Pontoppidan
’Wild’ af Cheryl Strayed
’Fortæl, mig hvem, jeg er’ af Julia Navarro
’Knud den store’ af Hanne Vibeke Holst
’Øen’ af Victoria Hislop
’Karitas – uden titel’ og ’Karitas – kaos på lærred’ og ’Fra hus til hus’ af Kristin Marja Baldursdóttir
’Gå’ af Tomas Espedal.
Jeg modtager gerne forslag og inspiration til nye bøger, som jeg kan lægge på hylden ’Til læsning’.
GOD SØNDAG OG GOD LÆSELYST!