To stærke kvinder i mit liv… et minde.

I dag er det 2 år siden, min svigermor, Agnes, døde. Hun ville her i november være blevet 100 år. Klaus og jeg var i Berlin og nåede heldigvis hjem. Jeg har sådan en ’underlig’ ide med at mindes mennesker, der har betydet meget for mig, på forskellige datoer. Som nu i dag den 18. april 2020. Midt i en underlig tid med Corona, som jeg glædes over, at fx min svigermor ikke oplever. Jeg tror egentlig ikke, at hun havde villet lade sig kyse af tilstanden. Som jeg tidligere har skrevet om på denne blog (indlæg 5. Maj 2019), har hun nok oplevet langt værre ting under 2. Verdenskrig. Men jeg er bange for, at hun ikke ville overleve sådan en omgang – hendes helbred og stædighed til trods.

Den 1. april 2020 var det 10 år siden, min egen mor døde. Hun ville være blevet 97 år i år. Jeg nåede også for 10 år siden hjem i god tid og havde et par dage sammen med min far og mor, inden hun blev indlagt på sygehuset og døde. Vi havde egentlig planlagt påsketur til Esbjerg nogle dage og også plejeorlov, men vi nåede ingen af delene. Også hun, tænker jeg, er blevet forskånet for meget. Hun var også ved godt helbred – bortset fra kræftsygdommen – og var både stædig og vedholdende.

Begge kvinder var glade for livet, og havde også et langt og godt liv, om end de nok levede det meget forskelligt. Det er ikke vigtigt i denne sammenhæng. Det væsentlige er, at det at fokusere på døden – det at mindes de 2 kvinder – er med til at sætte fokus på livet.

Det er godt at kunne mindes – og at have gode minder. Der dukker også dårlige minder op – sådan er livet også. Og jeg har det godt med at kunne huske både det gode og det mindre gode. Det giver mig fornemmelsen af ’levede liv’, som netop leves på godt og ondt.

Agnes’ oldebarn, Magnus, har sammen med sin morfar, Klaus, lavet en mindefilm. Jeg synes, det er en smuk tanke og ide, som Klaus fik – og jeg glæder mig over det samarbejde, de to har haft i forbindelse med at lave den lille film. Video og foto er en fælles interesse. Klaus er amatør, og en dygtig én af slagsen. Magnus er om ikke professionel, så i gang med at blive det.

Jeg synes, det er en smuk film – jeg synes, Magnus har gjort det fantastisk, men alt det må man selv bedømme. Jeg er jo ikke helt neutral og uvildig i denne sammenhæng.

Har nogen lyst at kigge filmen, kan den findes på YOUTUBE: https://youtu.be/PQgkQGy1VV4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *