Sådan sagde min ‘bogpusher’ – Asger fra Varmings boghandel (ubetinget den bedste i Esbjerg og omegn), da vi en dag faldt i snak om Ukraine, Rusland, Putin, Fake News og meget mere…
Det er sådan noget, man kan i den boghandel – snakke om mange ting uden at blive forstyrret af åndssvag baggrundsmusik fra en lallende lokal eller anden radio.
Og så kan man snakke bøger! Det kan synes som en selvfølgelighed i en boghandel, men det er det ikke nødvendigvis. Det her er en god, ‘gammeldags’ (læs: her sælges BØGER og ikke alt muligt tingeltangel) boghandel, hvor boghandleren ikke er bange for at anbefale bøger eller tage imod anbefalinger.
For noget tid siden anbefalede Asger så ‘Rusland på tværs’ af historiker Jens Jørgen Nielsen, som vist er blevet fyret grundet holdninger/ udtalelser/ skriverier i forhold til Ukraine. Det er ikke mit ærinde at forholde mig til den sag. Meningen med anbefalingen var, at jeg skulle blive klogere og få et mere nuanceret syn på Rusland og måske Putin.
Jeg gik i gang med bogen – og den var spændende. Dels kommer den vidt omkring og langt tilbage i tiden, hvilket er med til at give en form for forståelse eller i det mindste viden om, hvorfor Rusland nogle gange reagerer, som de gør. Dels er den velskrevet og let at læse – og som nævnt spændende! Endelig forekommer forfatteren troværdig.
Jeg synes, jeg er blevet klogere på Rusland og landets historie. Om jeg som sådan kommer til at forstå, ved jeg ikke… Jeg sidder tilbage med en oplevelse af, at Rusland ofte har sat og sætter sig i en eller anden form for offerrolle, men det er en fornemmelse…
Jeg har fået en form for forståelse for eller i hvert fald viden om, hvorfor russerne vægter STABILITET så højt – måske højere end noget andet. Også højere end frihed, demokrati, ytringsmulighed etc. De har i 90´erne og til andre tider oplevet så megen ustabilitet, nød, kaos, korruption, magtmisbrug etc., at frihed og demokrati mm. ikke er blevet oplevet som et gode, men snarere som noget, der blot medførte ustabilitet og kaos på alle niveauer.
Noget andet, jeg har fået ud af at læse bogen, er en tydeliggørelse af noget, jeg nu godt vidste i forvejen – nemlig at Vesten har en udpræget tendens til at ville definere og måske også have patent på ‘det gode’ – ‘det rigtige’. Med den holdning og overbevisning har de forsøgt at ‘befri’ forskellige befolkninger for deres styre og indføre ‘demokrati og frihed’. Det er ikke lykkedes ret godt! Måske fordi Vesten har overset, at der er andre måder at leve på, men især at man ikke kan omvælte eller omvende styrer eller befolkninger ‘over night’. Ville vi i Vesten kunne indføre diktatur sådan bare over nogle måneder? Og så tro at det gik som smurt i olie.
Dette indlæg skal ikke være en gennemgang af bogen ‘Rusland på tværs’ – har man lyst, må man selv læse den. Jeg synes, den er læsværdig.
Jeg har lært noget af at læse bogen, men uanset hvad, så kommer jeg aldrig til at synes, at det er ok bare at invadere et andet land – uanset om det er Øst eller Vest, der er på togt. Jeg tror heller aldrig, at jeg kommer til at forstå Putin, men der er mange statsledere, jeg ikke forstår mig på!
Læsningen af denne bog gjorde, at jeg fik lidt blod på tanden i forhold til Rusland og historie. Så nu er jeg i gang med ‘Sovjetunionens fald’ af Michael Dobbs. Den handler om meget andet end Rusland. Den er umådeligt spændende og informativ.
Vi joker lidt hos bogpusheren om, at jeg er i gang med en ‘russificering’ 🙂 Det er jeg sikker på ikke sker, men som overskriften siger: Det er ingen skam at blive klogere…
Flot og objektiv sammenfatning / anmeldelse af bogen.
Du balancerer på meget fin vis det basalt svære at forstå en “modstander” som savnes så meget i denne tid.